“ИмПулс I” успешно набра близо 6 млн. лв. на борсата

“ИмПулс I” успя да набере близо 6 млн. лв. при първичното публично предлагане на акции на борсовия BEAM пазар в сряда. Интересът беше значителен, като емисията беше презаписана 1.5 пъти. Заради специалния прозорец в началото на сесията успяха да се включат и множество малки инвеститори. Големите поръчки бяха общо шест за малко под 2 млн. лв. (37% от предложените акции).

Цена

Всички заявки са минали на цена от 1.1 лв. на акция, което беше предварително определеният таван на емисионната стойност при номинал 1 лв. Така при записани общо 5.334 млн. книжа компанията ще набере 5.9 млн. лв., което е и почти максимума за сегмента BEAM.

“ИмПулс I” беше регистрирана през март от Николай Мартинов и Виктор Манев от “Импетус капитал”. Набраният капитал ще бъде инвестиран в растящи компании с иновативен подход, без значение дали са в сферата на IT или в друг сектор. Средствата са предвидени за нови инвестиции, но с част от тях може да бъдат подкрепени и компании, в които “Импетус” вече е акционер. Портфейлът ще бъде комбинация от дългосрочни вложения и дивидентни компании.

Алтернатива

Аукционът на “ИмПулс I” беше третото първично публично предлагане на акции на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM след тези на “Биодит” и “Син карс” по-рано тази година. Промяната сега е, че компанията предвиди прозорец от 40 минути в началото на сесията, в който книжа можеха да записват само малки инвеститори със заявки до 10 хил. акции. При предните две IPO-та много от малките инвеститори на практика не успяха въобще да се включат. Преди време Манев обясни за “Капитал”, че идеята на “ИмПулс I” всъщност е да предложи алтернатива на банковите депозити.

Източник: https://www.capital.bg/moiat_capital/investments/2021/07/07/4229905_impuls_i_uspeshno_nabra_blizo_6_mln_lv_na_borsata/#