COVID-19, икономическите данни и американската политика на фокус

Автор: Силвия Велчева


Предстои натоварена седмица, тъй като Резервната банка на Австралия и Банката на Англия ще обявят решенията си за лихвените проценти наред с PMIs данните и доклада заетостта в САЩ. Извън икономическият календар, непосредственият проблем ще бъде пакетът стимули срещу COVID-19, който САЩ трябва да приеме.

Понеделник започваме с производствените PMIs. Сутринта са данните от еврозоната. Испанският и италианският производствен сектор останаха на територията на свиване през юни, като показанията бяха съответно 49.0 и 49.7. Очаква се обаче и двата PMI да достигнат четения над нивото 50. Първоначалните PMIs на Германия и еврозоната за юни също се подобриха с оценки съответно при 50 и 51.1. Първоначалното четене на френския индекс от 52.0 беше непроменено от изданието през май. Очаква се окончателните PMIs за Франция, Германия и еврозоната да потвърдят първоначалните показания. Финалният производствен PMI от Обединеното кралство се подобри до 53.6 през юни, спрямо 50.1 преди това. Второто четене се предвижда да потвърди първоначалното издание. По-късно след обяд крайният производствен PMI на САЩ също се предвижда да потвърди първоначалното четене на 51.3 пункта. А производственият PMI на ISM се прогнозира да покаже леко увеличение до 53.6 спрямо 52.6.

Във вторник рано сутринта първите данни ще бъдат за търговския баланс и продажбите на дребно в Австралия. Но решението за лихвения процент на RBA ще привлече повече внимание. Очаква се RBA да запази лихвата на 0.25%, където бе заложена последно през март. Инвеститорите ще обърнат голямо внимание на тона на изявлението за паричната политика. От Европа ще видим промяната на безработицата в Испания. Броят на безработните в Испания падна до 5.1 хиляди през юни, което не беше никак близо до оценката от -113.0 хиляди. Сега очакваме данните за юли. Производственият PMI на Канада идва след това. Производственият сектор продължава да се свива, тъй като от февруари производственият индекс е под нивото 50. Въпреки това, PMI се подобри през юли, повишавайки се от 40.6 на 47.8. Въпросът сега е ще пробием ли на територията за разширение в предстоящото издание?

В сряда от Нова Зеландия ще излязат данните за заетостта за второто тримесечие. Запълнените работни места се увеличиха с 2053 през юни до 2.2 млн. Това последва покачването с 14 399 работни места през май и в процентно изражение дойде на +0.7%. Сега обаче се прогнозира спад от 2% в заетостта и увеличение на нивото на безработица до 5.7% (от 4.2% по-рано) през Q2. Следват PMIs в услугите от Европа. Секторът на услугите показа повсеместно разширение през юли. Германия и еврозоната се подобриха, като показанията бяха съответно 56.7 и 55.1. Предполага се, че Испания и Италия ще достигнат четения малко над равнището 50, което разделя разширяването от свиването. Очаква се окончателните показания за Франция, Германия и еврозоната да потвърдят първоначалните такива. Крайният PMI в услугите на Великобритания ще излезе непосредствено след тях. През април секторът на услугите се понижи до 13.4, но се възстанови след това и публикува отчитане от 56.6 през юни, което показва разширяване. Очаква се второто издание за юни да потвърди първоначалното четене. Продажбите на дребно в еврозоната ще бъдат публикувани след това. След два поредни двуцифрени спада, продажбите на дребно се повишиха със 17.8% през май. Прогнозата за юни е 6.5%. Търговският дефицит на Канада пък се сви през май до 0.7 млрд. канадски долара, надолу от 3.3 милиарда преди това. В сряда ще видим данните за юни. От САЩ ще излезе ADP докладът за заетостта в частния сектор. Предвижда се понижение на новите работни места до 1.2 млн., което е почти наполовина от предходното четене. Непроизводственият PMI на ISM също се прогнозира да се понижи леко до 55 пункта.

В четвъртък основното събитие ще бъде решението за паричната политика на BoE. Тъй като британската икономика все още се бори с пагубния ефект на Covid-19, очакванията са за запазване на официалния лихвен процент на 0.10%. Инвеститорите ще следят внимателно и тримесечния доклад за паричната политика, който ще включва прогнозите за инфлацията и икономическия растеж. След това фокусът ще се измести към първоначалните молби за безработни в САЩ. Прогнозите на анализаторите са за леко повишение до 1.45 млн. подадени заявки.

В петък протоколът за паричната политика на RBA ще е първата публикация. RBA ще покаже минутите от последното им заседание. А миролюбиво изявление би могло да разсърди инвеститорите в австралийския долар, който поскъпна срещу зелените пари през последните месеци. От Китай търговските цифри за юли също ще спечелят внимание. Докато износът остава основната област на фокус, всеки значителен спад на вноса ще изпита риск апетита през деня. Немското промишлено производство ще открие европейската сесия. Промишленото производство се възстанови през май с ръст от 7.8%. Очаква се възходът да продължи, с печалба от 8.3%. Докладът за заетостта в Канада ще излезе след обяд. Икономиката създаде почти милион работни места през юни, с отчитане на 952.9 хиляди. Това бе силно повишение от 289.6 хиляди през май. Предстои да разберем ще видим ли още едно силно четене в юлското издание. По същото време ще бъде публикуван и така важният за всички Non-Farm Payrolls отчет от САЩ. Предполага се, че работните места извън селското стопанство са се повишили с още 1.51 млн. през юли, което би трябвало да тласне безработицата надолу до 10.3% от 11.1% по-рано. Средните почасови доходи се очаква да отчетат спад от 0.5%.