Решенията за политиките на РБА и АЦБ, както и NFP от САЩ ще привлекат вниманието

автор: Силвия Велчева

FOMC остана в миролюбив режим, въпреки обещаващите американски данни. Икономиката на Обединеното кралство постепенно се отваря отново, но еврозоната все още е възпрепятствана от бавното въвеждане на ваксини. Тази седмица RBA може да остави без промяна политика си, но BoE може да започне затягане. Ще успеят ли данните за NFP да предизвикат вълнение след миролюбивия Фед?

Понеделник стартира с PMIs за производството в еврозоната. Производствената дейност в еврозоната продължава да показва силен растеж. Първоначалните показания на PMI за април бяха 66.4 пункта в Германия, 63.3 в еврозоната и 59.2 и Франция. Очаква се окончателните четения да потвърдят първоначалните оценки. Ще ги последва производственият PMI от Канада. През февруари индексът се повиши до 58.5, като се увеличи рязко от 54.8 преди това. Сега очакваме данните за март. Производството в САЩ също продължава да демонстрира силен растеж, тъй като икономическото възстановяване скача с бързи темпове. PMI се подобри до 64.7 от 60.8 през февруари, а прогнозата за март е 65 пункта.

Вторник ще започне със срещата за паричната политика на Резервната Банка на Австралия. Не се очаква промяна нито в лихвите, нито на QE, тъй като вторият кръг на RBA от покупки на облигации за 100 млрд. долара започна едва преди няколко седмици. Изключително вероятно е през лятото да бъде обявен трети кръг и актуализираните прогнози на тази среща могат да дадат някои улики за това. Междувременно инвеститорите ще следят дали ще има някакви промени в тона на изявлението за политиката. PMI за производството в Обединеното кралство ще излезе малко по-късно. Индексът се повиши до 60.7 пункта през април от 58.9. Очаква се предстоящото финално четене да потвърди първоначалната версия. От САЩ ще видим търговският баланс, чийто дефицит се очаква да се разшири до 74.5 млрд. долара спрямо 71.1 млрд. преди това.

Докладът за заетостта в Нова Зеландия ще бъде първият за сряда. Прогнозите за първото тримесечие са заетостта да е спаднала наполовина до 0.3%. Нивото на безработица се предвижда да остане без промяна на 4.9%. Следват PMIs в услугите на еврозоната. Секторът на услугите беше в застой през април, като показанията бяха малко над нивото от 50 пункта. Германия излезе на 50.1, еврозоната на 50.3 и Франция на 50.4. Очаква се предстоящите четения да потвърдят първоначалните версии. След обяд САЩ ще публикува промяната на ADP заетостта в частния сектор. Очакванията на анализаторите са за завидните 890 хил. нови работни места в сравнение с предходните 517 хил. Ще видим и ISM PMI за услугите. Секторът на услугите също разширява активността си бързо и за май прогнозите са за 64.2 пункта. 

Германските фабрични поръчки откриват европейската сесия в четвъртък. Фабричните поръчки отчетоха ръст от 1.2% през февруари, близо до прогнозата от 1.3%. Оценката за март е 1.5%. Продажбите на дребно в еврозоната ще излязат по обяд. Продажбите се възстановиха с 3.0% през февруари след два поредни спада. Оценката за март е на 1.5%. PMI за услугите на Великобритания ще видим малко по-късно. Индексът продължава да се ускорява, тъй като британската икономика отвори отново. PMI се повиши до 60.1 през април, а втората оценка е за 60.2 пункта. От Обединеното кралство ще следим и за решението за лихвения процент на BoE. Очаква се банката да запази лихвата на 0.10% и покупките на активи на 895 млрд. паунда. Икономиката се справя значително по-добре от последната среща, състояла се през март, поради успешното въвеждане на ваксините. Не се очаква банката да стеснява на предстоящата среща, но ако политиците направят този ход, паундът може да поскъпне значително. В САЩ ще излязат молбите за безработни, като прогнозите са те да продължат да спадат до 540 хил.

Ще видим немското промишлено производство в петък сутринта. Глобалният недостиг на чипове оказва влияние върху производителите на автомобили. Промишленото производство отчете два поредни спада, но се очаква да отчете ръст от 2.1% през март. Докладът за NFP заетостта в САЩ ще бъде следен с внимание по-късно след обяд. Оценката за работните места извън селското стопанство е 975 хиляди и четене над 1 милион със сигурност е възможно. Ръстът на заплатите остава слаб и априлската оценка е 0.0%. Равнището на безработица се предвижда да спадне до 5.7%. По същото време излиза и докладът за заетостта в Канада. Пазарът на труда изглеждаше силен, тъй като през март икономиката създаде 303 хил. работни места. Ще видим ли още една рязка печалба през април е въпросът сега? През март равнището на безработица достигна 7.5%, но се очаква да нарасне до 8.0% през април. Ръстът на заплатите отчете 2.0% през март и сега очакваме данните от април. Накрая ще излезе и Ivey PMI на Канада. PMI скочи до 72.9 през март, в сравнение с 60.0 преди това. Очаква се индексът да спадне до 60.5 пункта през април.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *