Поредна седмица без особенни изненади

Поредна седмица без особенни изненади по всички основни финансови пазари. Широка консолидация за щатския долар и леко седмично покачване за основните щатски борсови индекси, но не и за европейските. В Азия китайският фондов пазар не записа добра седмица, въпреки по-добрите данни за експорта и продължаващите изявления на китайски дипломати за напредък в преговорите със САЩ за край на търговската война между двете страни. Предполага се обаче, че на пазарите вече им трябва нещо конкретно или порой от добри икономически данни, за да продължат започналото в началото на годината историческо  рали.
На капиталовите пазари, доходноста по 10-годишните щатски държавни книжа успя да се стабилизира малко над 2,5%, след отбелязано дъно преди две седмици при 2,34%.
На суровинните пазари петролът успя да отбележи още малко напредък, гравитирайки около цена от 70 долара за лондонския сорт Брент, но въпреки политическата нестабилност в Либия и Венецуела, като че ли са необходими допълнителни фундаменти или събития, които да продължат да дърпат цената на горе. Тук участниците на пазара, вече отразили всичко това в цената, е възможно да започнат да отправят поглед отново върху опасенията за глобалната икономика.
По същия начин като че ли стоят нещата и за пазарите на акции. Широкият индекс S&P500 е само на 1,7% процента под записаниятисторически връх през септември миналата година, след който последваха масирани разпродажби, поради опасенията за търговска война между Щатите и Китай, нарастналия основен лихвен процент на федреланата банка и сигналите за забавяне на световния растеж. От тези фактори все още нито един не е елиминиран, с изключение на надеждите за постигане на търговско споразумение между двете най-големи икономики. Но това са само надежди, докато не станат ясни детайлите по сделката, и когато те са факт, дали ще удовлетворят властващия цяло тримесечие оптимизъм.
В последния ден на седмицата стартира и новият сезон на отчетите на компаниите с две от най-големите щатски банки, Джей Пи Морган и Уелс Фарго, като резултатите задоволиха прогнозите на анализаторите, но това все пак беше очаквано, след като традиционно банковият сектор се представя добре при по-висок централен лихвен процент. Предстои обаче да видим какво влияние ще окаже този лихвен процент върху останалите сектори.
След относително спокойните  изминали седмици и спад във волатилността на повечето пазари, възможно е вече да видим по-сериозни раздвижвания при всички основни инструменти.