Месечен отчет 04.05.2021

Коментар
Портфейлът от крипто активи на UREX се управлява от лицензиран инвестиционен консултант Явор Спасов.
След спада от близо 30% през април, през месец май биткойнът регистрира най-големият спад в абсолютно изражение в историята си – 10 500 долара, като спадът от най-восоката до най-ниската цена през месеца достигна почти 30 000 долара. Повод за вълната от разпродажби бе туит на Илън Мъск, че Тесла спира приемането на биткойн при покупка на автомобили поради неблагоприятния екологичен ефект от „копаенето“ на криптовалутата. Последва забрана от страна на компартията в Китай за „копаене“ на биткойн, както и слухове за стартирали разследвания от страна на финансови надзорни органи за транзакции в крипровалути със съмнителен произход.

В момента стратегията ми е фокусирана върху защита на капитала. Не изключвам още една вълна на разпродажби към 20 000 долара цена за биткойн. Сантиментът на пазара се пречупи и евентуални отрицателни новини биха подплашили още „слаби ръце“ на пазара.
Положителното в това развитие е изчистването от ливъридж и формирането на база за следващ силен възход. Засега не забелязвам индикации за стартиране на следващ възходящ тренд, но е твърде възможно той да започне рязко и пазарът да направи 50 – 100% в рамките на месец. Затова следя търговията активно, засега без да предприемам агресивни маневри.

Явор Спасов