Месечен отчет 06.01.2022

Месечно представяне на TASK токена на UREX:

Коментар

През последните няколко месеца корелацията между крипто и традиционните пазари се засили значително. Все повече традиционни инвеститори насочват капитал към крипто пазара, което рефлектира в силно изразена (към момента) зависимост на криптовалутите от поведението на пазарите на акции. Затова нека започнем от общата пазарна картина:

Новият вариант на COVID-19 беше централната тема през декември. Пазарите първоначално реагираха негативно, тъй като Омикрон представлява заплаха пред икономическия растеж, но на второ четене отношението сред инвеститорите се промени в положителна посока по три причини: 

Първата е свързана с инфлацията – централните банки тъкмо започнаха комуникация за предстоящо повишение на лихвите заради това, че наричаната от тях „временна инфлация“ всъщност се оказва не толкова временна. Но пък точно тогава се появи нов, по-заразен щам на вируса, който би могъл да послужи за аргументация на централните банкери да отложат лихвените повишения, от които така или иначе нито те, нито инвеститорите имат интерес. Тази хипотеза ентусиазира пазарите и насочи индексите към върховете им от ноември. Понеже един цикъл на повишения на лихвите ще е сериозно предизвикателство пред държавите, бизнеса и домакинствата при обслужване на дълговете им, както и пред оценките на компаниите и проектите при повишаващи се дисконтови фактори. От тази гледна точка повишението на лихвите крие значително по-голям риск за инвеститорите в сравнение с последствията от нова вълна на ограничения заради вируса.

Втората причина също е свързана с възможността за аргументиране на стимулиращи мерки – правителства и централни банки биха могли да реагират на Омикрон заплахата за икономическия растеж с нови мерки, като например намаляване или отлагане на т.нар. тейпъринг (tapering), мерки за подпомагане на бизнеса и домакинстват и т.н.

Третата причина е свързана със самия вирус – тъй като той е по-заразен, вероятно по-бързо ще бъде постигнат стаден имунитет. Експерти очакват в рамките на следващите два месеца пандемията да започне да затихва и то бързо. Високият дял на ваксинирани в развитите страни пък ще означава по-нисък процент на хоспитализация в сравнение с делта варианта на вируса.

Въпреки това отражение върху икономическите данни е неизбежно –големият брой карантинирани, затруднените доставки и пътувания и другите ограничителни мерки ще влошат икономическите данни за декември и януари. Но това развитие отново насочва очакванията към нови стимули и така изглежда, че пазарите на акции запазват потенциала си за ръст през 2022. Освен това ограниченото потреблението е възможно да окаже натиск върху инфлацията като допълнителна причина за отлагане на лихвените повишения и тейпътинга.

Ковид и инфлация се очертава да продължат да бъдат водещи пазарни теми през новата 2022 година. Чуват се мнения на геополитически анализатори за назряване на напрежение между Русия и Украйна и САЩ и Русия. Отправянето на искане от страна на Русия за периметър около границите й без бази на НАТО е значимо събитие и вероятно тази тема също ще бъде сред фундаменталните през 2022. „Дефицитът“ на чипове в световен план също продължава да е значителен фактор за технологичните производства и съответно за пазарите, а също и за геополитиката – благодарение на производството на чипове Тайван се превръща в държава със стратегически ресурс, което привлича вниманието и интересите на големите държави.

Към момента не са налице индикации за обръщане на възходящите трендове на пазарите и докато това е така, не очакваме мечи пазар и на крипто валутите, в които инвестираме. При продължаване на ръста на големите икономики, очаквам крипто активите да се представят изпреварващо спрямо акциите и благородните метали през 2022 година.

Юрекс Трейд ЕООД е дружество, регистрирано в България с ЕИК 203998022. Дейността ни е управление на крипто активи (www.task.UREX.io) и обмяна на крипто валути срещу фиат (www.UREX.io).

По всяко време можете да заявите покупка или продажба на TASK токен. Сделката ще се сключи на по актуалната цена на обратно изкупуван, посочена на https://task.urex.io/tasc-tokin/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *