Докога?

На световните финансови пазари изминалата седмица отново беше под контрола на биковете. Въпреки, че няма сериозна фундаментална обосновка, започналото рали в края на декември остана в сила. Въпросът е обаче докога? Очакваше се ФЕД да запази ултра мекия си тон относно паричната политика, и да направиха го – намекнаха че тази година няма да има ново покачване на лихвения процент. Имайки предвид обаче , че пазарите отдавна заложиха в цената този факт, дали не е време фокусът отново да се премести върху очакванията за забавяне в световната икономика, в очакванията за спад в отчетите на компаниите и съществуващата все още несигурност за изхода на тъговското споразумение между САЩ и Китай.
Започналата в началото на годината обратна корелация между индекса SP500 и доходността на щатските 10-годишни облигации продължава и се задълбочи след публикуваното решение на ФЕД, щатския долар респективно поевтиня, финасовите пазари в Щатите и Азия реагираха позитивно на това това решение, но за кратко, а златото, като актив за търсене на сигурност и доходност, съвсем естествено поскъпна.
Имайки предвид обаче, че зад това рали стоят единствено покупки от пенсионни фондове и частни инвеститори, много вероятно е през следващите седмици да станем свидетели на явлението „продавай при факт“.